Szakszervezeti kapcsolatok

A szakszervezetek és a Szociáldemokrata Párt a 20. században

A vérvörös csütörtök (százezres szociáldemokrata munkástüntetés, 1912 május 23.)

Pártunk tömegbázisát mindig a szakszervezetek adták. 130 éves történelmünk során tagjaink java része az egyes szakszervezetek tagjai is voltak egyben, és szoros politika kapcsolatban álltunk a szakszervezeti vezetőkkel. Pártunk politikai megmozdulásai a dolgozók, munkások aktív és tömeges részvételével zajlottak. Sajnos nem minden tömegmegmozdulás zajlott le békésen, például az 1912. évi vérvörös csütörtök sem, melyet az általános választójog és a jobb életkörülmények érdekében szervezetek (bal oldali képünk). Pártunk aztán a Parlamentben, a politika porondján, ezeket a csatákat is sikeresen megvívta. A nehézségek ellenére, a szakszervezetek és a Szociáldemokrata Párt szoros kapcsolata hosszú évtizedeken át megmaradt. 

Mi a helyzet napjainkban?

Pártunknak jelenleg is aktív kapcsolata van néhány szakszervezettel, melyek ha nem is olyan szoros együttműködések, mint történelmünk során voltak, de mégis egy politikai – szakmai alapokon nyugvó közös gondolkodást és egymásra utaltságot jelentenek.

Véleményünk szerint, azok a követelések, melyeket eleink is megfogalmaztak, többségében napjainkban is aktuálisak. Bár a választójogot, a szabad május 1-et és még jó pár egykori követelést Pártunk a Monarchiában majd a Horthy-rendszerben is sikeresen vitt keresztül a törvényhozáson, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy most a 21. században is harcolnunk kell a dolgozói érdekekért, a multinacionális vállalatok érdeksértése ellen, a dolgozók kizsákmányolása, hitelcsapdákba terelése ellen, és azért, hogy valóban olyan munkakörülményeket és béreket fizessenek a dolgozóknak, melyből tisztességgel nevelhetik fel gyermekeiket, nem napról napra kell élniük és nem kell tartani a hitelek veszélyétől. Nem kell félni a kilakoltatásoktól, és lehet tervezni egy biztos alapokon nyugvó jövőt. A Szociáldemokrata Pártnak tehát nem önző érdeke a szakszervezeti kapcsolatrendszer megléte, hanem nagyon fontos irányjelző számunkra, hogy melyek azok a dolgozói érdekek, melyekért napjainkban is aktívan kell küzdenünk.

Jelenlegi kapcsolataink

Napjainkban az alábbi szakszervezetekkel van szorosabb kapcsolatunk:


unnamed

Vasas Szakszervezeti Szövetség 

Szoros együttműködés van a Vasas Szakszervezeti Szövetség és Pártunk között, melynek kézzel fogható példája, hogy pártunk színeiben Veszprém város önkormányzati képviselője Guzslován Gábor, a Vasas Szakszervezet titkára.


banyasz

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
(vagyis a “Bányász” Szakszervezet)

A szakszervezet és Pártunk együttműködésének egyik fontos pillére, hogy Pártunk az elnökségi üléseket és egyéb szervezeti rendezvényeit Budapesten, a Bányász Szakszervezet székházában tartja (1064 Budapest, Városligeti fasor 46-48.). Ez egyben Pártunk jelenlegi levelezési címe is.