html site templates
Mobirise

Kéthly Anna (Budapest, 1889. november 16. – Blankenberge, Belgium, 1976. szeptember 7.) magyar szociáldemokrata politikus, Pártunk meghatározó történelmi személyisége volt.

Az Országgyűlés második női képviselője, 1922-től 1948-ig parlamenti képviselő. Az 1956-os forradalom idején újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnöke és a harmadik Nagy Imre-kormány államminisztere.

Kéthly Anna 1922-es választásokon lett Magyarország második női országgyűlési képviselője. Azonban ő volt az első, aki mandátumát több választáson keresztül is megtartotta. 1922-től 1945-ig jórészt a társadalmi igazságtalanságok, a nyomor enyhítése beszédeinek témája. Felszólalt az egészségügyi ellátás javítása és természetesen a nők védelmének érdekében. Gyakran az iskolázás kiterjesztése, a tankötelesség 14 éves korig történő emelése mellett érvelt. Szintén gyakran foglalt állást az egészségügyi ellátás kiterjesztése mellett.

Érvelési módszere kiemelendő a kor ellenzékijei közül: nem csak azt hangsúlyozta, hogy a munkások mit nyerhetnek az adott javaslat elfogadásával, hanem azt is, hogy a munkaadók számára milyen előnyöket jelentenek az egészséges, képzett munkások. Parlamenti tevékenysége közben különböző újságokban is publikált, valamint volt a szerkesztője. Dolgozott a „Tolnai Világlapjá”-nál, és cikkeket írt a „Nőmunkás” számára is. Elsősorban szociális kérdésekkel és a társadalomban betöltendő női szerepekkel foglalkozott (Forrás: Wikipédia)

Hivatkozások, cikkek Kéthly Annával kapcsolatban

Wikipédia szócikke - Minden, ami Kéthly Anna munkásságával, életével kapcsolatos

 "Híres magyar nők" sorozat - Kéthly Anna politikai szerepe a magyar nőmozgalomban

Múlt-kor" történelmi portál - Évekig ítélet nélkül tartották börtönben Kéthly Annát