free website builder

Történetünk 1890. december 7-én kezdődött...
Reméljük, hogy sok embernek mond valamit a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) neve. Az iskolai történelemkönyvek lapjain visszatérően találkozhattak velünk. A 20. századi magyar politika meghatározó és alakító pártja voltunk, és reményeink szerint nem lesz ez másképp a 21. század Magyarországán sem.
1890 óta íródó párttörténetünkben, többször voltunk kormányon és ellenzékben is, a Szociáldemokrata Párt mindig is meghatározó szerepet töltött be a belpolitikában. Volt, hogy nyíltan vállalható volt a Párt tagjának lenni, és voltak idők, amikor tagjainkat, vezetőinket üldözték, internálták, sokuk emigrációba kényszerült. De a Szociáldemokrata Párt mindig is megőrizte maghatározó szerepét és erejét a magyar dolgozók, bérből és fizetésből élő százezrek szívében.

KIK VAGYUNK?

Az egyetlen történelmi szociáldemokrata párt Magyarországon. 1890-ben alakultunk, és az egykori Szociáldemokrata Párt jogfolytonos örökösei vagyunk. Mi vagyunk a legrégebben bejegyzett és jelenleg is működő párt hazánkban. Sok párt és szerveződés hirdeti magáról, hogy ő az igazi szociáldemokrata. Talán ez jól is hangzik, és nem is áll szándékunkban elvitatni a szociáldemokrata eszmeiséggel való azonosulás jogát senkitől. De leszögezzük: Magyarországon a szociáldemokrata értékek történelmi örököse és jogfolytonos képviselői Mi vagyunk. Törekszünk arra, hogy Pártunk nagyjainak eszmei örökségét hitelesen tovább vigyük. Szeretnénk méltón képviselni Kéthly Anna és társainak szellemiségét. 

MIT AKARUNK?

​Valódi dolgozói, munkás képviseletet, hiteles baloldali politikát, becsületességet. Pártunk történelme megmutatta, hogy bizony az ilyen politikának van létjogosultsága, csak a rendszerváltás utáni politikai söpredék lejáratta a hiteles és becsületes jelzőket. Mi viszont hiszünk ebben! Pártunk tagjai, vezetői mind bérből és fizetésből élő emberek, mi nem vagyunk gazdagok, nem vagyunk kizsákmányoló milliárdosok, nem gazdagodtunk meg a rendszerváltáskor, nem fosztottuk ki az embereket, az országot. Nem privatizáltunk, és nem nyomorítottuk meg magyarok millióinak életét. Mi maradtunk, akik vagyunk: szociáldemokraták.

MI KÖSZÖNHET AZ ORSZÁG A SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTNAK?

Számos olyan valódi reform és törvény fűzödik az MSZDP nevéhez, melyek java részét 1890 és 1945 között, ellenzéki és kormányerőként értük el.  A teljesség igénye nélkül, lássunk néhány olyan szociáldemokrata törvényt, melyek megléte ma már természetesnek minősül... 

- A mai nyugdíjrendszer alapját jelentő nyugellátási struktúra bevezetése
 - A nők számára teljes és egyenlő választójog törvénybe iktatása 
 - A társadalombiztosítási rendszer bevezetése a bérből és fizetésből élő állami alkalmazottak számára
(tehát az ingyenes állami egészségügyi ellátás biztosítása) 
 - Az állami ünnepeken felül járó hivatalos szabadnapok az állami alkalmazottak számára (vagyis a "szabadság" bevezetése) 
 - Végül, de nem utolsó sorban: a szabadon ünnepelhető május 1. 

HOL TALÁLKOZHAT VELÜNK?

Alapszervezeteink és közösségeink szerte az országban, a megyékben, a nagyobb településeken megtalálhatók. Amennyiben személyesen is szeretné velünk felvenni a kapcsolatot, először elektronikus formában jelezze azt számunkra, ezután pedig a következő eseményünkön már szeretettel várjuk Önt is.  ​Részt veszünk és támogatjuk a kormányellenes megmozdulásokat, a tüntetéseket. Részt veszünk népszavazási kezdeményezések segítésében (például a korábbi NOlimpia kampány, vagy az éppen napirenden lévő Csatlakozás az EU Ügyészséghez aláírásgyűjtés). Kiterjedt szakszervezeti hálózattal rendelkezünk. Érdemes megemlíteni a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel való informális összekapcsolódásunkat, mely személyi és helyi szinteken nyilvánul meg. 

​A soron következő négy éves ciklust arra fogjuk fordítani, hogy minden egyes kistelepülésre, minden faluba eljussunk, és képviseljük a több, mint 120 éves értékünket, melyet még senki nem tudott elvenni tőlünk: a valódi népképviseletet, a valódi szocialista és munkásmozgalmi demokratikus értéket. A szociáldemokráciát.