Gyűlölet helyett szeretet kell! – A nácik már a spájzban vannak

131 éves történelmi pártunk megdöbbenését és egyben a leghatározottabb tiltakozását fejezi ki a Mi Hazánk Mozgalom vasárnapra tervezett felvonulása kapcsán.

Tudjuk, hogy a Mi Hazánk Mozgalom politikai propagandát épített fel a roma társaink elleni sorozatos gyűlöletkeltésre és az ún. cigánybűnözés elleni kampányra. Pártunk mélységesen elítéli a magyar szélsőjobboldali párt tervezett megmozdulását, mert a felvonulással semmi mást nem érnek el, mint a félelem és a gyűlölet magjainak elültetését. Ne legyünk naívak. Ez a céljuk! Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy annak ellenére, hogy a Magyar Gárdát anno felszámolta a magyar igazságügy, Toroczkai László és társai nem adták fel és a Légió Hungária elnevezésű neonáci szervezettel karöltve újra támadásba lendültek a roma közösségek ellen. Nekünk szociáldemokratáknak, ahogy minden jó érzésű embernek, fel kell lépnünk a támadások ellen! Mind politikailag, mind emberileg. Nem szabad elfelejtenünk az évekkel ezelőtti erőszakos, fegyveres támadásokat, melyek arra irányultak, hogy a legdrasztikusabb és legelvetemültebb eszközökkel lépjenek fel az általuk vélelmezett cigánybűnözés ellenében.

Leszögezzük: véleményünk szerint nem létezik olyan, hogy cigánybűnözés!
Sem kriminológiai értelemben, sem etnikai értelemben. Ez semmi más, mint a legsötétebb náci időket idéző megbélyegzés, mely etnikai alapon tesz különbséget ember és ember között. Pedig tudjuk, hogy minden ember egyenlő. Nem csupán a törvény előtt, hanem erkölcsi értelemben is. Egyenlőek vagyunk és egyformák. Ami különbség csupán, hogy mindannyian máshonnan jövünk, más gyökereink vannak, sokszínűek vagyunk és egyben nagyon büszkék arra, amit nagyapáink ránk hagytak, amit majd mi is a gyermekeinkre, unokáinkra fogunk hagyni.

Az MSZDP tudja, hogy mit jelent a származás, identitás miatti üldöztetés. 131 év hosszú idő. Pártunk 1890. évi alapítását követően, egészen 1956-ig, az MSZDP vezető politikusait is sorozatos támadások érték. Voltak olyan politikusaink, akiket a nácik hurcoltak el zsidó származásuk miatt és koncentrációs táborban gyilkoltak le. Voltak olyan politikusaink, akiket a kommunisták zártak börtönbe és kínoztak halálra. Csupán amiatt, mert végtelenül hittek egy eszmében, amit szociáldemokráciának nevezünk. Abban, hogy nem csupán minden ember egyenlő, hanem a politika legfontosabb feladata a szegénységben élő embertásaink felemelése, támogatása. Napjainkban arra lenne szükség, hogy szeretettel forduljunk embertársaink felé, segítsük őket a bajban, a nehézségekben. A roma közösségek számára a szeretet és a támogatás a legfontosabb. Vegyük észre, hogy mennyi tehetséges ember van köztük, mennyi értékes ember, akik nehéz sorban élnek, nem kapnak az élettől lehetőséget arra, hogy tehetségüket és szorgalmukat kibontakoztathassák. A napi problémák, a megélhetés jelentette gondok és most már az újra megjelenő gyűlölet a legnagyobb baj.

A világot sosem a gyűlölet, hanem a szeretet vitte előre. Sosem a gyűlölet, hanem a szeretet volt az, ami segített minket abban, hogy ezt az országot egy jobb hellyé tegyük. Nem egymás ellenében, hanem együtt, közösen. Ezért mi azt mondjuk: ne gyűlölködjünk, hanem szeressük egymást úgy, ahogy vagyunk. Romák és nem romák egyaránt.

Mindannyian egyformán emberek vagyunk, és ez a legfontosabb.

Hiszünk a szeretet erejében, hiszünk az emberi jóságban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük