COVID oltás: A kormány végül a dolgozókkal viteti el a balhét?

AZ MSZDP ORSZÁGOS ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE

👉 COVID oltás: A kormány végül a dolgozókkal viteti el a balhét?

A kormány a nyár folyamán siker propagandát folytatott ahelyett, hogy a rendelkezésre álló eszközeivel a védettséget biztosító oltás felvételére buzdított volna. A kormánynak jelenleg is amellett kellene kampányolnia, hogy minél több ember oltassa be magát legalább egy alkalommal, mely a teljes átoltottság alapja lenne.

Már október 23. előtt is szükségesek lettek volna bizonyos események elhalasztása, de az ünnep napján mindenféleképpen kontrollt kellett volna gyakorolni a tömegrendezvények terén és nem kellett volna támogatni a határon át történő utaztatást, tekintettel a romániai helyzetre. Ezek után nem meglepő, hogy a járványhelyzet drasztikusan romlik.

A kormány ahelyett, hogy időben intézkedett volna, a munkaadókra ruházta át az oltás kötelezővé tételének lehetőségét. A munkaadók törvény szerint nem küldhetik fizetés nélküli szabadságra a munkavállalókat, ha azok nem veszik fel az oltást, de a Munka Törvénykönyv által biztosított munkaidőkerettel visszaélve, fizetés nélkül is otthon tarthatják munkavállalóikat. Ezzel családok megélhetését teszik kockára.

📍 Az MSZDP tiltakozik az ellen, hogy a kormány a munkaadókra tolja az oltás felvételének kötelezővé tételét, hiszen így tétlenül nézi, ha a munkavállalók fizetés nélkül maradnak. Annak érdekében, hogy a munkavállalók ne kerüljenek nehéz anyagi helyzetbe, a kormánynak az uniós normáknak megfelelően kellene rendeznie ezt a munkaügyi kérdést.

MSZDP országos elnöksége